Tuesday, September 11, 2012

Ada apa dengan Bunga 5 Kelopak ni?

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah sihat. walaupun sejak kebelakangan ni asyik menitiskan air mata je. crying for no reason. so sad. mungkin dah lama tak menangis kerana Allah, sbb tu jadi macam ni.#take a lesson please

Berbalik kepada tujuan utama entri kali ini, why bunga lima kelopak? kenapa tak empat? kenapa tak enam? kenapa saya pilih bunga? kenapa saya tak pilih pizza? kenapa bukan buku nota bulat atau apa-apa lah.

Insya-Allah, jawapannya ada di sini.

LAPANGKAN HATI, LAPANGKAN MINDA.

hanya gambar hiasan-enam kelopak-

Pertama sekali, kenapa saya pilih bunga lima kelopak?
sebab saya SUKA lukis bunga mcm tu. boleh dikatakan itu trademark saya sebab kwn2 sekolah dah tau siapa yg lukis bunga2 mcm gini kat kertas.hihi. bunga ni ada lima kelopak sbb Allah suka nombor ganjil so saya pn pilih 5. kenapa tak 3 atau lebih? sebab bila saya lukis, 5-5 kelopak tu akan terlihat. terserlah setiap kelopak tu kan. kalau lebih 5 mungkin akan crowded dan mungkin ada kelopak bunga yg terlindung. tak best. ada kelopak yg tak terserlah.hee

Kedua, apakah maksud yang tersirat di sebalik nama bunga lima kelopak itu?
okey yg ni mula2 xde reason yg kukuh. sbb mula2 mmg saja nk pilih nama bunga lima kelopak ni. smpai la pada suatu hari ada akak Cairo tegur kita, dia cakap apa pun nama biarlah ada matlamat. dah tak ingt sgt ayat dia tp apa yang saya dpat adalah kalau boleh jadikan setiap benda tu ada wawasannya, ada matlamatnya ada faedahnya.

saya pun brainstormed cari ada apa dengan bunga lima kelopak(hee, brainstormed le sgt kan. berangan mcm2 je)

setiap bunga mesti la ada yg tengah2 dia tu kan? what we call ah? center? stamen? huhu. center mestilah penting kan? so tgh2 ni ibaratnya hati saya. saya kena letak dalam hati, lekatkan dgn gam UHU, sematkan kemas-kemas bahawa cinta kepada Allah dan RasulNya itu menjadi tujuan utama saya. bila hati saya sudah berada pada jalan Allah, insyAllah kehidupan saya akan mudah kerana mendapat pertolongan dari Allah. so ibaratnya itu adalah tujuan hidup saya.


setiap kelopak juga ada maksud dia ;)
pertama, insya-Allah, saya mahu menjadi seorang manusia yang sentiasa belajar supaya saya dapat menjadi seorang muslimah yang menjadi seorang doktor  yang berjaya di dunia dan di akhirat!

kedua, perkongsian itu perlu dan sangat2 perlu. saya pernah tweet ni, 'world without sharing is hampeh' seriously, it is true. boring giler kan kalau tak de org nk share pengalaman kat kita, tak de org nk share tips dia pndai belajar, dan paling rugi dan merugikan kalau Nabi Muhammad dan Sahabatnya tak share pasal islam, tak sebarkn islam pada kita dulu. Masha-Allah, apa tah agknya jd dgn kita skg?  so maknanya sharing sgt perlu utk terus sebarkan islam :)

ketiga, syukur+sabar+reda. saya sudah mengalami beberapa insiden di mana saya terlupa hendak bersyukur. lalu saya merungut. lalu saya mengungkit mengapa Allah ciptakan saya begini dan bukan begitu. oh, betapa ruginya diriku waktu itu! seharusnya, bersyukur dgn setiap apa yg kita ada. dan gunakannya pada jalan yg menunjukkan kita bersyukur sgt2 pd Allah. SABAR? mmg susah. tp yg susah tu la yg Allah suka. cuba sedaya upaya untuk sabar atas ujian Allah. sebab semua yg terjadi itu bukan sia-sia. pasti ada hikmah. REDA pulak. huu, sometimes mulut kita selalu ckp 'xpe aku reda' tp perbuatan kita menunjukkan kita ni xreda. these 3 things i try to amalkan betul2. sangat halus dan perlukan semangat jihad yg tinggi. Allahu Akbar!

keempat, when we help people, insyaAllah Allah will help us. when Allah help us insyaAllah everything is under control. i love this sentence!

kelima, berukhuwah kerana Allah. dulu saya berkawan kdg2 sebab dia cantik, dia comel, dia pandai cakap BI, dia blaa, blaa, blaa, huhu. selepas belajar dan mengamalkan berukhuwah kerana Allah, terbuktilah jika kita berukhuwah dan berkawan kerana Allah insyaAllah persahabatan itu sgt manis dan sgt best. yelah mungkin ada perkara yg kita tak minat sgt ke pada sahabat kita tu tp jika kita dah cop persahabatan kita tu kerana Allah, insyaAllah kita boleh telan semua tu ;)
sama macam family. family tu lagi lah. mcm2 dah kita buat dgn diorg. kadang2 memalukan dorg pn ada jugak tp dorg still dpt terima kita. xrugi kalau niatkan dalam hati kita, syg dorg krn Allah dan harap2 kita dpt msuk syurga sama2 dgn mereka. amin

hewhew, alhamdulillah dah selesai. nampaknya lima kelopak ini gayanya melambangkan apa yg saya ingin lakukan dalam kehidupan seharian saya. apa yang ingin saya capai dalam kehidupan seharian saya. tak salah saya menetapkan begini dan saya rasa mcam nak print tampal kat diari je.heh.
buat sekali xsemestinya kita dpt hasil yg baik so xpe, cuba lagi dan cuba. sesungguhnya, Allah hanya melihat usaha kita sahaja. sejauh mana hambaNya betul2 mahukan cinta Allah itu :)




esok pergi jumpa pakar bedah mulut >,<
kak ayu amiza (ehem. bakal madam) alhamdulillah saya selesai melakukan tugasan

0 comments:

Post a Comment